Subscribe:

Tuesday, 11 December 2012

Vegetable Soothie




Vegetable Soothie
Porsi :
2 orang

Kuantiti                                 Bahan-bahan                                                         Alatan
100 g                                      Kentang                                                                Periuk
50 g                                        Kacang buncis                                                      Senduk kayu
25 g                                        Cili merah                                                             Pisau
60 g                                        Bawang besar                                                       Papan landas
15 g                                        Daun kari
100 g                                      Lobak merah
125 ml                                    Pati santan
250 ml                                    Santan cair
½ st                                        Serbuk kunyit
30 g                                        Limau nipis
                                               Garam dan gula secukupnya







Cara penyediaan :
  1. Masukkan santan cair bersama serbuk kunyit, daun kari dan bawang besar ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
  2. Kemudian, udang, kentang, lobak merah dan garam dimasukkan dan dimasak sehingga empuk.
  3. Masukkan kesemua bahan sayuran lain dan kacau sehingga rata. Masak sehingga semua bahan empuk.
  4. Pati santan dimasukkan dan dibiarkan mendidih. Masukkan jus limau dan perasakan dengan garam dan gula.






0 comments:

Post a Comment