Subscribe:

Sunday 16 December 2012

Tempoyak!!!!!!


Uihhhhhhh……………bau apa ni??????
Laaaaaaaaaaa……..tempoyak rupanya….. J

            Sekarang sudah sampai musim durian, oleh itu ramai yang akan menjual durian di pasar mahupun di tepi-tepi jalan. Jika pada waktu bukan musim durian, sudah semestinya harga durian melambung tinggi sehingga RM8 sekilo. Namun begitu, apabila sudah tiba musim durian, buah tersebut dijual dengan harga yang murah. Terdapat peniaga yang terpaksa jual dengan harga RM20 sebakul besar durian.

            Terlalu banyak durian mahu dibuat apa? Jika kata hendak dimakan, mahu panas badan dibuatnya. Jika disimpan untuk dimakan seminggu sudah semestinya durian akan berair. Hal ini kerana durian hanya bertahan dalam 3 hari dari hari ia gugur. Oleh itu, inisiatif yang boleh digunakan ialah dengan membuat tempoyak.

Isi durian ini  perlu diasingkan daripada bijinya dan di simpan di dalam bekas tertutup untuk beberapa hari sebelum di makan sebagai tempoyak. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan  Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular. Tempoyak didapati mempunyai kandungan bakteria asid laktik (Lactic acid bacteria -LAB) yang tinggi. Dalam kajian kepelbagaian, tiga pengasingan tidak dapat dikenal pasti dengan menggunakan SDS-PAGE protin sel penuh. atau API 50 CH.


                                                                                             Diperhangatkan Oleh,
                                                                                                                   @m@r @syr@f

0 comments:

Post a Comment