Tempoyak,bukan
hanya untuk dimakan mentah atau dibuat gulai tempoyak. Namun begitu, ia juga
boleh dibuat sebagai resepi pais ikan patin. Mungkin ada dikalangan anda tidak
pernah dengar tentang pais ikan patin. Saya akan menerangkan berkenaan
langkah-langkah yang perlu untuk menyediakan pais ikan patin.
Bahan-bahan ( Untuk 2 orang )
- 1 ekor ikan patin
- 10-15 biji cili api merah
- 1 cawan tempoyak
- 1 inci kunyit hidup@serbuk kunyit
- 2 helai daun kunyit
- 2 batang serai
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Basuh ikan dan kelar rapat-rapat.
- Kisar cili dan kunyit sehingga hancur.
- Masukkan tempoyak,garam dan gula. Kisar sehingga sebati. Rasakan garam dan gula.
- Hiris halus serai dan daun kunyit. Masukkan ke dalam tempoyak tadi. Gaul rata.
- Letak ikan atas daun pisang. Lumur dengan tempoyak tadi. Balut ikan dengan kemas.
- Bakar@kukus ikan sehingga masak.
Diperhangatkan
Oleh,
@m@r @syr@f
0 comments:
Post a Comment