Subscribe:

Thursday 20 December 2012

Tempoyak lagi!!!!!!!!


Tempoyak,bukan hanya untuk dimakan mentah atau dibuat gulai tempoyak. Namun begitu, ia juga boleh dibuat sebagai resepi pais ikan patin. Mungkin ada dikalangan anda tidak pernah dengar tentang pais ikan patin. Saya akan menerangkan berkenaan langkah-langkah yang perlu untuk menyediakan pais ikan patin.

Bahan-bahan ( Untuk 2 orang )

  • 1 ekor ikan patin
  • 10-15 biji cili api merah
  • 1 cawan tempoyak
  • 1 inci kunyit hidup@serbuk kunyit
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 batang serai
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Basuh ikan dan kelar rapat-rapat.
  2. Kisar cili dan kunyit sehingga hancur.
  3. Masukkan tempoyak,garam dan gula. Kisar sehingga sebati. Rasakan garam dan gula.
  4. Hiris halus serai dan daun kunyit. Masukkan ke dalam tempoyak tadi. Gaul rata.
  5. Letak ikan atas daun pisang. Lumur dengan tempoyak tadi. Balut ikan dengan kemas.
  6. Bakar@kukus ikan sehingga masak.


                                                                                                    Diperhangatkan Oleh,
                                                                                                                                 @m@r @syr@f

0 comments:

Post a Comment