Nama
resepi :
Nasi Lemon
Porsi
:
2 orang
Kuantiti
Bahan-bahan Alatan
300 g Beras
basmathi Periuk
5 g Serbuk kunyit Senduk kayu
Santan
2 sudu makan Susu cair
2 sudu makan Badam cincang
7 g Biji sawa
20 g Cili
hijau
Minyak sapi
1-2 biji Lemon-ambil jusnya
Air secukupnya
Cara
penyediaan :
- Beras dibersihkan dan dimasak dengan serbuk kunyit dan air secukupnya sehingga kering.
- Masukkan minyak sapi dalam kuali. Tumiskan daun kari bersama biji sawi, cili hijau dan badam sehingga naik bau.
- Kemudian tuangkan bahan tumisan bersama santan dan jus lemon ke atas nasi.
- Kacau sehingga rata dan masak selama 5 minit dengan menggunakan api kecil.
0 comments:
Post a Comment