Subscribe:

Tuesday 11 December 2012

NIKMAT DERIA RASA

Assalammualaikum w.b.t

Alhamdulillah masih dipanjang usia untuk bertemu semula diruangan ini. 

Anda sudah makan? 

Apakah makanan yang anda makan? 

Apakah rasa makanan tersebut?

Masin?

Masam?

Manis?

Pahit?

Tawar?

Pernahkah kita terfikir bagaimana kita dapat merasai sesuatu makanan. Ya, memang anugerah dan nikmat dari ALLAH yang memberi kita rasa. Tetapi bagaimanakah proses deria rasa itu berfungsi. Bagaimanakah terhasilnya rasa masin, masam, manis, pahit dan juga tawar. Mari kita pelajari dan ketahui bersama-sama. 

DERIA RASA
Apa itu rasa?

Perihal sesuatu yg dikecap oleh lidah, keadaan yg dialami oleh bahagian tubuh (kulit dan lain-lain apabila kena sesuatu) seperti manis, tawar, masam, masin dan lain-lain.  

Deria rasa (sense of taste) adalah salah satu yang dapat mengesan rangsangan yang dihasilkan oleh bahan kimia berperisa (flavoured chemicals).

Lidah (tongue) merupakan organ deria yang sensitif terhadap rangsangan kimia / bahan berperisa.

Lidah merupakan organ berotot yang terletak di dalam rongga mulut.

 
Kawasan rasa lidah manusia.
  • Lidah membolehkan kita untuk mengesan rasa manis (sweet), masin (salty), masam (sour) dan pahit (bitter).
  • Permukaan lidah mempunyai deria / tunas rasa (taste buds). Tunas rasa ini menyebabkan permukaan lidah kasar dan menggerutu (spotty).
  • Setiap tunas mempunyai banyak reseptor rasa yang boleh mengesan rasa sesuatu bahan.
  • Setiap tunas rasa adalah sensitif terhadap SATU jenis rasa tertentu sahaja.
  • Lidah manusia mempunyai empat kawasan / bahagian, yang mana masing-masing sensitif terhadap rangsangan rasa tertentu sahaja.
  • Sebagai contoh, bahagian depan lidah adalah lebih sensitif terhadap rasa manis dan masin, bahagian belakang lidah lebih sensitif terhadap rasa pahit,  manakala bahagian sisi lidah lebih sensitif terhadap rasa masam.


Proses mengesan rasa oleh lidah manusia:
  • Rasa makanan hanya dapat dikesan apabila makanan tersebut berada dalam bentuk cecair (liquid form).
  • Apabila makanan dimakan, air liur (saliva) dirembeskan di dalam mulut untuk melarutkan makanan.
  • Makanan yang telah dilarutkan akan merangsang tunas rasa (taste buds) untuk mencetuskan impuls.
  • Impuls tersebut akan dihantar ke otak melalui sistem saraf untuk ditafsirkan sebagai rasa.
  • Rasa lazat sesuatu makanan itu dihasilkan oleh kombinasi kesemua empat jenis rasa (tastes).

Hubungan antara deria bau (sense of smell) dan deria rasa (sense of taste):
  • Rongga hidung dan rongga mulut adalah bersambung. Jadi, deria rasa dan deria bau adalah saling berkaitan.
  • Apabila seseorang menghidap selsema, selera makannya akan berkurang kerana hidungnya tersumbat dengan lendir / mukus (mucus).
  • Mukus akan menyebabkan sel-sel deria bau kurang dirangsang oleh bau makanan. Oleh itu, selera makan seseorang penghidap selesema itu akan berkurangan.

Sampai disini sahaja yang dapat saya kongsikan bersama anda. Semoga pertemuan yang akan datang dapat saya letakkan input yang lebih menarik dan memberi manfaat kepada kita semua. Sebelum itu saya mahu mengajak anda semua bermuhasabah diri sebentar. Scan balik diri kita ini. Kita tahu bahawa deria rasa merupakan satu nikmat yang amat berharga yang diberi oleh Maha Pencipta kepada hambaNYA. Walaupun nampak seperti benda kecil tetapi jika hilang satu nikmat ini, akan hilanglah nikmat yang lain. 

Renung-renungkan!!! :-)



Syukran!!!


Coretan,
Noorhamimi Awang

0 comments:

Post a Comment