Subscribe:

Tuesday, 4 December 2012

Pulut Serunding




Nama resepi :
Pulut Serunding
Porsi :
2 orang
Untuk serunding :
Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               Alatan
500 gram                                 Kelapa parut                                      Mesin pengisar
5 gram                                    Serai *                                                Pisau
10 gram                                  Bawang putih *                                   Kuali
30 gram                                  Bawang merah *                                Sudip
5 gram                                    Lengkuas *
10 gram                                  Cili merah *
5 gram                                    Ketumbar *
5 gram                                    Jintan halus *
5 gram                                    Jintan kasar *
10 gram                                  Udang kering *
15 gram                                  Gula pasir *
Secukupnya                            Garam




Untuk pulut :
Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               Alatan
300 gram                                 Beras pulut                                         Periuk pengukus
150 ml                                    Santan cair
Secukupnya                            Garam
2 helai                                     Daun pandan

Cara penyediaan :

Untuk serunding :
·         Tumis bahan-bahan kisar * sehingga harum. Masukkan garam dan juga kelapa parut, gaul rata. Kecilkan api dan masak sambil dikacau selalu sehingga serunding berderai tetapi tidak kering. Angkat dan sejukkan.

Untuk pulut :
·    Panaskan kukusan, masukkan pulut dalam bekas dan tuang santan cair sehingga paras pulut. Masukkan garam dan gaul rata. Letak daun pandan dan kukus 20 minit, gaul pulut dan kukus lagi 5 minit. Angkat dan sejukkan.

Untuk pulut serunding :
·    Sarung tangan dengan plastik bersih, ambil sedikit pulut dan kepalkan. Golek dengan serunding sehingga membaluti pulut. Boleh dihidangkan guna acuan tat jenis bujur yang telah dilenser dengan sedikit minyak, tekan pulut padat-padat dan keluarkan perlahan-lahan. Hidangkan bersama serunding.

0 comments:

Post a Comment