Nama resepi :
Pulut
Serunding
Porsi :
2 orang
Untuk
serunding :
Kuantiti Bahan-bahan Alatan
500 gram Kelapa parut Mesin
pengisar
5 gram Serai
* Pisau
10 gram Bawang
putih * Kuali
30 gram Bawang
merah * Sudip
5 gram Lengkuas *
10 gram Cili
merah *
5 gram Ketumbar
*
5 gram Jintan
halus *
5 gram Jintan
kasar *
10 gram Udang
kering *
15 gram Gula
pasir *
Secukupnya Garam
Untuk
pulut :
Kuantiti Bahan-bahan Alatan
300 gram Beras pulut Periuk
pengukus
150 ml Santan cair
Secukupnya Garam
2 helai Daun pandan
Cara
penyediaan :
Untuk serunding :
·
Tumis bahan-bahan kisar * sehingga harum.
Masukkan garam dan juga kelapa parut, gaul rata. Kecilkan api dan masak sambil
dikacau selalu sehingga serunding berderai tetapi tidak kering. Angkat dan
sejukkan.
Untuk pulut :
· Panaskan kukusan, masukkan pulut dalam
bekas dan tuang santan cair sehingga paras pulut. Masukkan garam dan gaul rata.
Letak daun pandan dan kukus 20 minit, gaul pulut dan kukus lagi 5 minit. Angkat
dan sejukkan.
Untuk pulut serunding :
· Sarung tangan dengan plastik bersih,
ambil sedikit pulut dan kepalkan. Golek dengan serunding sehingga membaluti
pulut. Boleh dihidangkan guna acuan tat jenis bujur yang telah dilenser dengan
sedikit minyak, tekan pulut padat-padat dan keluarkan perlahan-lahan. Hidangkan
bersama serunding.
0 comments:
Post a Comment