Subscribe:

Wednesday, 19 December 2012

Oppppsssss!!!!!!!!lupa pula……..



Sebelum ini saya menerangkan berkenaan Gulai asam rong, tetapi sya terlupa anda pasti tidak mengetahui apa itu asam rong.. Tunggu sebentar, sekejap lagi anda akan tahu apa itu asam rong. J

ROM berasal dari buah perah, Buah ini hanya tumbuh didalam hutan. Pokoknye besar seperti pokok balak. Selalunya, buah ini hanya ada pada musim panas sahaja. Untuk menghasilkan  rom ini perlu dibuat oleh orang yang betul -betul pakar. Jika tidak ia boleh membawa maut. Buah perah ini jika tidak diproses boleh  memabukan. Buah perah  ini lebih kurang  seperti buah getah, bezanya ia bujur dan berwarna kuning coklat. Namun begitu, terdapat juga yang membuat rom menggunakan buah getah tetapi hasilnya kurang “POWER” berbanding buah perah. Buah perah di kupas dan dijemur beberapa hari untuk hilang getah mabuknya. Setelah kering, ia perlu ditumbuk hingga keluar minyak sedikit. Selepas itu simpan didalam bekas, dan dalam tempoh beberapa minggu ia sudah boleh digunakan.

                                                                Inilah buah perah........

                                   Ini pula buah perah yang telah diproses menjadi rom......

Dah tahukan, Lega............................................................ :)
                                                                                                                Diperhangatkan Oleh,
                                                                                                                   @m@r @syr@f

0 comments:

Post a Comment