Subscribe:

Tuesday 4 December 2012

Pengat Pisang




Nama resepi :
Pengat pisang
Porsi :
2 orang
Kuantiti                                   Bahan-bahan                                 Alatan
400 g                                         Pisang                                          Periuk
250 ml                                       Santan                                         Senduk kayu
100 g                                         Gula melaka
50 g                                           Biji sagu
2 g                                             Garam
5 g                                             Daun pandan
Cara penyediaan :
1.      Pisang dibuang kulit dan dipotong kecil.
2.      Satukan santan dan daun pandan yang disimpul ke dalam periuk. Renehkan di atas api yang kecil dan perlu dikacau selalu.
3.      Sagu yang telah direndam dimasukkan ke dalam santan tadi.
4.    Masukkan pisang, gula melaka dan garam. Kemudian perlu dikacau sentiasa dengan perlahan-lahan agar pisang tidak hancur dan santan tidak pecah minyak.
5.      Padamkan api dan sedia untuk dihidang.

0 comments:

Post a Comment