Subscribe:

Wednesday, 19 December 2012

Gulai Asam Rong??????



Apakah gulai asam rong??????? Pasti anda tertanya-tanya tentang gulai ini. Gulai ini sangat terkenal di negeri Pahang, lebih-lebih lagi ditempat lahir saya iaitu daerah Jerantut. Bukan calang-calang orang yang pandai memasak gulai. Hal ini kerana penghasilan gulai ini sangat rumit dan mengambil masa yang panjang. Sesiapa yang mahu membuat gulai ini harus mempelajarinya daripada orang yang telah mahir memasaknya. Bahan-bahan dan langkah-langkah memasak adalah seperti dibawah.

Bahan-bahannya :

1.    1) 1 senduk asam rom atau secukupnya. 
2.    2) 1 ekor ikan sungai. Anggaran dalam 1.5 kilo. Biasanya ikan kenerak. Ikan baung, keli, kelah atau tengas   
            pun sedap juga. Daging pun boleh. Apa-apa pun boleh asalkan jangan kayu atau batu udah le 
3.    3) 1 inci kunyit hidup 
4.    4) 1 daun kesum 
5.    5) 20 biji lada atau cili. Ikut rasa. Lagi pedas lagi sedap 
6.    6) Secekak pucuk Paku. 
7.    7) 1 biji keledek. Sedang-sedang besarnya. 
8.    8) Terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol. Ikut suka masing-masing. Kalau tak 
            gemar tak payah bubuh 
9.    9) Garam secukup rasa 
10. 10)Kalau ada isi petai ke, jering semai ke, boleh masukkan untuk menambah keenakkannya
      11)Air secukupnya

Cara  membuatnya :
1.    .- Tumbuk kunyit, lada dan asm rom tadi 
2.     .-Masuk dalam periuk campur terus dengan ikan dan kacau bagi rata 
3.     .-Kemudian masukkan air bersama daun kesum dan biarkan seketika. 
4.     .-Kacau perlahan menggunakan api sederhana kecil. 
5.     .-Apabila ikan masak, masukkan pucuk paku, keledek, terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol dan perasakan  dengan garam secukupnya. 
6.     .-Biarkan masak seketika dan angkat.




                                                                                                           Diperhangatkan Oleh,
                                                                                                                @m@r @syr@f

0 comments:

Post a Comment