Masakan Jepun
Negara Jepun terkenal sebagai negara matahari
terbit. Negara ini merupakan negara contoh bagi negara maju dan berteknologi.
Namun begitu, negara ini juga terkenal dari segi masakannya. Terdapat pendapat
yang menyatakan bahawa penduduk di Negara ini suka makan makanan yang mentah. Istilah moden "masakan Jepun" nihon
ryōri, atau washoku, bermakna makanan Jepun gaya tradisional, sama
seperti sebelum berakhirnya pengasingan warga negara pada 1868.
Masakan Jepun dikenali kerana penekanan pada makanan
bermusim shun. Masakan
Jepun telah dibangunkan sepanjang zaman akibat perubahan politik dan sosial
yang banyak. Masakan akhirnya berubah dengan munculnya zaman Medieval yang diiringi
dengan elitisme dengan usia pemerintahan shogun.
Sejarah Masakan Jepun
Sebelum
perubahan era moden, masakan dipengaruhi oleh zaman Heian dan Kamakura. Masakan
Jepun menggabungkan makanan ruji seperti nasi atau mi. Ianya juga dihidangkan dengan sup dan okazu. Ianya merupakan hidangan
yang dibuat dari ikan, daging, sayur-sayuran, tauhu dan sebagainya. Ia
berfungsi untuk menambah perisa kepada makanan ruji. Biasanya ia berperisa seperti dashi, miso, dan kicap dan
biasanya rendah dalam lemak dan tinggi dalam garam.Hidangan standard terdiri
daripada tiga okazu dan dipanggil ichijū-. Teknik memasak yang berbeza
digunakan untuk setiap okazu; ianya dimasak mentah (sashimi), panggang, celur,
kukus, atau goreng. Mi adalah satu bahan asas penting dalam masakan Jepun dan biasanya
digunakan sebagai alternatif kepada hidangan yang berasaskan beras. Soba atau mi nipis, grayish dan Udon adalah mi utama tradisional dan dihidangkan
panas atau sejuk dengan dashi perasa soya.
Diperhangatkan Oleh,
@m@r @syr@f
0 comments:
Post a Comment