Nama
resepi :
Nasi Tomato
Porsi
:
2 orang
Kuantiti
Bahan-bahan Alatan
300 g Beras basmati Pisau
50 g Tomato (potong dadu) Landas cincang
30 g Sos tomato Cawan penyukat
15 g Tomato
puree
25 ml Susu
100 ml Air
10 g Daun
pandan
3 g Garam
Untuk
bahan tumis :
Kuantiti
Bahan-bahan Alatan
80 g Mentega Senduk kayu
10 g Kulit kayu
manis Periuk
10 g Bunga lawang
10 g Bunga
cengkih
10 g Buah
pelaga
20 g Bawang
putih (dihiris)
40 g Bawang
besar (dihiris)
Cara
penyediaan :
1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit.
Toskan
2. Panaskan mentega atau minyak sapi.
Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan beras. Kacau sekejab dalam 1-2
minit. Kemudian, masukkan sos tomato, tomato, susu, air, daun pandan dan
sedikit garam.
4. Tanak sehingga masak.
5. Hidang panas dan boleh taburkan dengan
bawang goreng.
Nama
resepi :
Ayam Masak Merah
Porsi
:
2 orang
Kuantiti
Bahan-bahan Alatan
600 g (4 ketul) Paha ayam (dibuang kulit) Pisau
170 g Sos tomato Landas
cincang
150 ml Air Cawan penyukat
30 ml Minyak masak
10 g Bawang
putih
15 g Cili kering
2 cm Halia
70 g Bawang
merah
1 batang Serai
(dititik)
15 g Kacang
pis
60 g Bawang
besar (dipotong bulat)
Untuk bahan tumis :
Kuantiti
Bahan-bahan Alatan
3 cm Kulit kayu
manis Kuali
3 biji Bunga
lawang Senduk
kayu
3 biji Buah
pelaga
Untuk hiasan :
Kuantiti
Bahan-bahan Alatan
1 tangkai Daun bawang (dihiris)
1 biji Cili
merah (dibentuk bunga)
Cara
penyediaan :
1. Panggang atau goreng ayam sehingga separuh
masak.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan
penumis, bahan kisar dan serai. Tumis hingga warna keemasan.
3. Tuang air dan sos tomato, kacau rata.
4. Masukkan ayam dan kacang pis, kacau rata
sehingga masak.
5. Masukkan bawang besar dan kacau.
Sesuaikan rasanya dan angkat.
6. Masukkan dalam pinggan hidangan.
7. Hiaskan dengan cili merah dan daun
bawang.
Nama
resepi :
Acar Rampai
Porsi
:
2 orang
Kuantiti Bahan-bahan Alatan
80 g Timun Pisau
70 g Lobak Landas cincang
20 g
Cili merah Kuali
20 g Cili hijau Senduk
kayu
50 g Bawang besar
20 g Bawang putih
3 cm Halia
5 g Biji sawi
5 g Bijan (goreng
sedikit)
5 g Serbuk kunyit
30 g Cuka
Secukupnya Garam dan gula
Cara
penyediaan :
1. Timun dibuang bahagian tengahnya –
potong memanjang.
2. Lobak, cili merah dan cili hijau –
potong memanjang.
3. Panaskan 3 sudu besar minyak masak.
Masukkan biji sawi, biarkan satu minit sambil dikacau.
4. Tumis bawang besar, bawang putih dan
halia. Masukkan cili, serbuk kunyit, cuka dan kacau kesemuanya.
5. Kemudian, masukkan timun dan lobak.
Kacau dan perasakan dengan garam, gula dan masukkan bijan. Gaul sehingga
sebati.
6. Angkat dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment