Subscribe:

Tuesday, 4 December 2012

Nasi Tomato



Nama resepi :
Nasi Tomato
Porsi :
2 orang

Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               Alatan
300 g                                      Beras basmati                                     Pisau
50 g                                        Tomato (potong dadu)                                  Landas cincang
30 g                                         Sos tomato                                         Cawan penyukat
15 g                                        Tomato puree                                    
25 ml                                      Susu                                                  
100 ml                                    Air
10 g                                        Daun pandan
3 g                                          Garam

Untuk bahan tumis :
Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               Alatan
80 g                                        Mentega                                             Senduk kayu
10 g                                        Kulit kayu manis                                 Periuk
10 g                                         Bunga lawang
10 g                                        Bunga cengkih
10 g                                        Buah pelaga
20 g                                        Bawang putih (dihiris)
40 g                                        Bawang besar (dihiris)

Cara penyediaan :
 1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan
2. Panaskan mentega atau minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan beras. Kacau sekejab dalam 1-2 minit. Kemudian, masukkan sos tomato, tomato, susu, air,   daun pandan dan sedikit garam.
4. Tanak sehingga masak.
5. Hidang panas dan boleh taburkan dengan bawang goreng.



Nama resepi :
Ayam Masak Merah
Porsi :
2 orang

Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               Alatan
600 g (4 ketul)                        Paha ayam (dibuang kulit)                 Pisau
170 g                                      Sos tomato                                         Landas cincang
150 ml                                     Air                                                     Cawan penyukat
30 ml                                      Minyak masak                                   
10 g                                        Bawang putih                                   
15 g                                        Cili kering
2 cm                                       Halia
70 g                                        Bawang merah
1 batang                                 Serai (dititik)
15 g                                        Kacang pis
60 g                                        Bawang besar (dipotong bulat)

Untuk bahan tumis :
Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               Alatan
3 cm                                       Kulit kayu manis                                Kuali
3 biji                                       Bunga lawang                                    Senduk kayu
3 biji                                       Buah pelaga

Untuk hiasan :

Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               Alatan
1 tangkai                                Daun bawang (dihiris)
1 biji                                       Cili merah (dibentuk bunga)


Cara penyediaan :
1. Panggang atau goreng ayam sehingga separuh masak.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis, bahan kisar dan serai. Tumis hingga warna keemasan.
3. Tuang air dan sos tomato, kacau rata.
4. Masukkan ayam dan kacang pis, kacau rata sehingga masak.
5. Masukkan bawang besar dan kacau. Sesuaikan rasanya dan angkat.
6. Masukkan dalam pinggan hidangan.
7. Hiaskan dengan cili merah dan daun bawang.



Nama resepi :
Acar Rampai
Porsi :
2 orang

Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               Alatan
80 g                                         Timun                                                 Pisau
70 g                                         Lobak                                                 Landas cincang
20 g                                         Cili merah                                           Kuali
20 g                                         Cili hijau                                             Senduk kayu
50 g                                         Bawang besar
20 g                                        Bawang putih
3 cm                                       Halia
5 g                                          Biji sawi
5 g                                          Bijan (goreng sedikit)
5 g                                          Serbuk kunyit
30 g                                        Cuka
Secukupnya                            Garam dan gula




Cara penyediaan :
1. Timun dibuang bahagian tengahnya – potong memanjang.
2. Lobak, cili merah dan cili hijau – potong memanjang.
3. Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Masukkan biji sawi, biarkan satu minit sambil dikacau.
4. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan cili, serbuk kunyit, cuka dan kacau kesemuanya.
5. Kemudian, masukkan timun dan lobak. Kacau dan perasakan dengan garam, gula dan masukkan bijan.  Gaul sehingga sebati.
6. Angkat dan hidangkan.





0 comments:

Post a Comment