Subscribe:

Tuesday, 11 December 2012

Kambing Masala



Nama resepi :
Kambing masala
Porsi :
2 orang

Kuantiti                                 Bahan-bahan                                                           Alatan
400 g                                      Daging kambing-dipotong kiub                                 Kuali
125 ml                                    Santan-dari ½ biji kelapa                                          Sudip
70 g                                        Tomato                                                                    Pisau
5 g                                          Daun kari                                                                 Papam landas
100 g                                      Dadih
15 g                                        Bawang merah-dihiris
10 g                                         Serbuk ketumbar
5 g                                          Serbuk kunyit
7 g                                          Garam masala
250 ml                                    Air
20 g                                         Minyak masak
7 g                                          Garam



Bahan (A) penumis :

Kuantiti                                 Bahan-bahan                                                          
8 g                                          Bawang putih                                               
45 g                                        Cili hijau                                                       
7 g                                          Halia
7 g                                          Kulit kayu manis
3 g                                          Buah pelaga
2 g                                          Bunga cengkih
5 g                                          Bunga lawang
                                  

Cara penyediaan :
  1. Masukkan minyak masak dalam kuali dan panaskan. Tumiskan bawang merah, garam masala dan daun kari sehingga naik bau. 
  2. Kemudian masukkan dan tumiskan kesemua bahan tumisan iaitu bawang putih, cili hijau, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang.
  3. Daging kambing bersama dadih dimasukkan dan dikacau dengan api perlahan.
  4. Kemudian masukkan serbuk ketumbar, serbuk kunyit, serbuk cili, tomato dan air. Tuangkan santan apabila daging hampir empuk.
  5. Perasakan dengan garam apabila kuah hampir pekat dan masak sehingga daging empuk.  


0 comments:

Post a Comment