Nama
resepi :
Kambing masala
Porsi
:
2 orang
Kuantiti
Bahan-bahan Alatan
400 g Daging
kambing-dipotong kiub Kuali
125 ml Santan-dari
½ biji kelapa Sudip
70 g Tomato Pisau
5 g Daun kari Papam landas
100 g Dadih
15 g Bawang
merah-dihiris
10 g Serbuk ketumbar
5 g Serbuk kunyit
7 g Garam masala
250 ml Air
20 g Minyak masak
7 g Garam
Bahan (A) penumis :
Kuantiti
Bahan-bahan
8 g Bawang
putih
45 g Cili
hijau
7 g Halia
7 g Kulit kayu manis
3 g Buah
pelaga
2 g Bunga cengkih
5 g Bunga lawang
Cara
penyediaan :
- Masukkan minyak masak dalam kuali dan panaskan. Tumiskan bawang merah, garam masala dan daun kari sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan dan tumiskan kesemua bahan tumisan iaitu bawang putih, cili hijau, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang.
- Daging kambing bersama dadih dimasukkan dan dikacau dengan api perlahan.
- Kemudian masukkan serbuk ketumbar, serbuk kunyit, serbuk cili, tomato dan air. Tuangkan santan apabila daging hampir empuk.
- Perasakan dengan garam apabila kuah hampir pekat dan masak sehingga daging empuk.
0 comments:
Post a Comment