Subscribe:

Tuesday, 4 December 2012

Shark Fin Soup




Nama resepi :
Shark Fin Soup
Porsi :
2 orang

Kuantiti                                 Bahan-bahan                                                           Alatan
1 liter                                      Air                                                                 Pisau
30 g                                        Tulang ayam                                                  Landas pemotong
50 g                                        Isi ayam – direbus dan dicarik                        Periuk            
20 g                                        Cendawan cina – rebus dan hiris                    Senduk kayu
120 g                                      Jejari ketam
1 biji                                       Telur
7.5 ml                                     Cuka putih
30 g                                        Tepung jagung
15 ml                                      Kicap soya
3 ml                                        Perasa ikan
10 ml                                      Minyak bijan
5 g                                          Lada putih
5 g                                          Garam
10 g                                        Daun ketumbar – hiasan

                                  

Cara penyediaan :
1. Rebus tulang ayam bersama air. Kemudian tapis dijadikan stok. Panaskan di atas api.
2. Kemudian masukkan pula campuran tepung jagung hingga pekat.
3. Selepas itu, masukkan cendawan cina dan isi dada ayam serta isi ketam di dalam periuk. Masak hingga mendidih.
4. Selesai diaduk, masukkan minyak bijan dan perasa ikan di dalam masakan.
5. Pukul telur dan curahkan ke dalam sup sambil dipukul dengan wire whisk.
6. Akhir sekali, tambahkan kicap soya dan perisakan dengan garam dan lada putih. Kacau sehingga sesuai rasanya.
7. Taburkan dengan daun ketumbar sebelum dihidang.

0 comments:

Post a Comment