Nama
resepi :
Shark
Fin Soup
Porsi
:
2 orang
Kuantiti
Bahan-bahan Alatan
1 liter Air Pisau
30 g Tulang
ayam Landas
pemotong
50 g Isi
ayam – direbus dan dicarik Periuk
20 g Cendawan
cina – rebus dan hiris Senduk
kayu
120 g Jejari
ketam
1 biji Telur
7.5 ml Cuka
putih
30 g Tepung
jagung
15 ml Kicap
soya
3 ml Perasa
ikan
10 ml Minyak
bijan
5 g Lada
putih
5 g Garam
10 g Daun
ketumbar – hiasan
Cara
penyediaan :
1. Rebus tulang ayam bersama air. Kemudian tapis dijadikan stok. Panaskan di atas api.
2. Kemudian masukkan pula campuran tepung jagung hingga pekat.
3. Selepas itu, masukkan cendawan cina dan isi dada ayam serta isi ketam di dalam periuk. Masak hingga mendidih.
4. Selesai diaduk, masukkan minyak bijan dan perasa ikan di dalam masakan.
5. Pukul telur dan curahkan ke dalam sup sambil dipukul dengan wire whisk.
6. Akhir sekali, tambahkan kicap soya dan perisakan dengan garam dan lada putih. Kacau sehingga sesuai rasanya.
7. Taburkan dengan daun ketumbar sebelum dihidang.
1. Rebus tulang ayam bersama air. Kemudian tapis dijadikan stok. Panaskan di atas api.
2. Kemudian masukkan pula campuran tepung jagung hingga pekat.
3. Selepas itu, masukkan cendawan cina dan isi dada ayam serta isi ketam di dalam periuk. Masak hingga mendidih.
4. Selesai diaduk, masukkan minyak bijan dan perasa ikan di dalam masakan.
5. Pukul telur dan curahkan ke dalam sup sambil dipukul dengan wire whisk.
6. Akhir sekali, tambahkan kicap soya dan perisakan dengan garam dan lada putih. Kacau sehingga sesuai rasanya.
7. Taburkan dengan daun ketumbar sebelum dihidang.
0 comments:
Post a Comment