Subscribe:

Tuesday, 11 December 2012

Papad Roll





Nama resepi :
Papad Roll
Porsi :
2 orang

Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               Alatan
50 g                                        Papadom                                            Mangkuk adunan
70 g                                        Ubi kentang                                       Kuali
10 g                                        Lada hijau                                          Pinggan
3 g                                Daun ketumbar                                  Pisau                                      
30 g                                        Lemon
7 g                                          Serbuk cili merah
7 g                                          Garam masala
7 g                                          Gula
5 g                                          Garam
10 g                                        Tepung gandum
500 ml                                    Minyak masak



Cara penyediaan :
  1. Lenyekkan kentang yang telah direbus sehingga hancur.
  2. Campurkan kentang dengan daun ketumbar serta cili hijau yang dicincang halus bersama serbuk lada cili, garam masala, gula, garam dan jus lemon. Gaul sehingga rata.
  3. Papadom dicelup ke dalam air dan diangkat.
  4. Kemudian, isikan adunan kentang tadi ke dalam papadom dan gulungkan. Letakkan sedikit bancuhan tepung di hujung kulit papadom.
  5. Minyak dipanaskan dalam kuali dan goreng papad roll sehingga kekuningan.
  6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan bersama sos.


0 comments:

Post a Comment