Subscribe:

Monday 24 December 2012

Daging Hitam Manis Pahang

                                   



DAGING HITAM MANIS BEREMPAH

300gm daging batang pinang ~dihiris nipis dan toskan

bahan A
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu teh serbuk lada hitam ~ lebihkan jika nk lebih pedas
~~~~~~~~~

2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 in halia ~ ditumbuk
1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
1 bj cili merah ~ dihiris
1 bj tomato ~ dipotong 6 atau 8
minyak
~~~~~~~~~

bahan B
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh cuka atau perahan limau nipis


1. Gaul daging dgn bahan A dan perap lebih kurang 1/2 jam.
2. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia.
3. Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 dr bawang besar dan cili merah.
4. Goreng seketika hingga wangi dan masukkan daging yg dah diperap tadi.
5. Kacau daging dan goreng lebih kurang 10 minit hingga air daging keluar.
(Jika guna daging batang pinang tak perlu ditambah air tp kalau guna daging biasa bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air utk mengempukkan daging)
6. Masukkan bahan B dan biarkan masak hingga kuah hampir kering. (bolehlah dimasukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu)
7. Masukkan lebihan bawang besar dan cili merah serta tomato.
8. Kacau sekejap dan boleh lah dihidangkan panas2.
Begitulah cara memasak daging hitam manis.... :)

                                                                                                                                                                         Diperhangatkan oleh,
                                                                                                        
                                                                                                                                                                               @m@r @syr@f

0 comments:

Post a Comment