Subscribe:

Thursday, 4 October 2012

Herba dan Rempah Ratus


Rempah Ratus dan Herba

Terdapat pelbagai jenis rempah ratus yang digunakan dalam masakan. Kita sedia maklum bahawa makanan timur banyak menggunakan rempah ratus dan herba dalam masakan. Tetapi masih ramai yang belum mengenali rempah-ratus dan herba ini walaupun selalu digunakan dalam masakan. Jadi, sebelum kita digelar "melayu mudah lupa" mari kita kenali dan kenalpasti rempah-ratus dan herba yang selalu digunakan dalam masakan timur. JOMMM................ ehh... tetapi sebelum itu, kami ingin bertanya kepada tuan hamba yang cantik dan segak yang sedang membaca entri kami ini. Apakah perbezaan rempah ratus dan herba? haaa...jawab-jawab.... Tahniah kepada yang dapat menjawab dengan tepat walaupun yakin tak yakin nampaknya.. Tidak mengapa, cubaan yang bagus. Bagi yang tidak dapat menjawab tidak mengapa, kami akan terangkan apakah perbezaan kedua bahan tersebut, yang dapat jawab pun baca la juga. Amboi.. nak lari dah ye.. Jom sama-sama kita baca. Tak rugi pun. 

APA ITU REMPAH RATUS DAN HERBA?

Rempah ratus dan herba bermaksud tumbuhan yang mempunyai nilai dari segi perubatan, khasiat makanan dan baunya. Ia juga digunakan dalam masakan dan juga untuk kecantikan. 

APA PULA PERBEZAAN REMPAH RATUS DAN HERBA?

Rempah ratus ialah datangnya daripada bijian, buah, akar dan juga kulit kayu. 

Herba ialah biasanya daripada daun dan berwarna hijau. 

REMPAH RATUS

Antara contoh rempah ratus yang selalu digunakan di dalam masakan ialah : 



Kulit kayu manis



Lada hitam



Jintan manis


Jintan putih



Biji ketumbar



Buah pelaga



Buah keras

0 comments:

Post a Comment