Subscribe:

Tuesday, 30 October 2012





Nama Resepi :
Nasi Kerabu
Porsi :
2 orang

Kuantiti                     Bahan-bahan                                                           Alatan
400 g                          Beras                                                              Periuk
1.25 ml                       Pewarna biru                                                  Senduk nasi

Sambal tumis
Kuantiti                     Bahan-bahan                                                           Alatan
40 g                            Bawang besar (dikisar)                                  Mesin pengisar          
15 g                            Bawang putih (dikisar)                                   Kuali
7.5 g                           Halia (dikisar)                                                Sudip
35 g                            Cili kering (dikisar)
50 g                            Serai (dikisar)
2 ml                            Minyak masak
150 ml                        Santan pekat
50 g                            Air
2 g                              Garam halus
5 g                              Gula
5 g                              Asam keping

Serunding kelapa
Kuantiti                     Bahan-bahan                                                           Alatan
350 g                          Kelapa parut (putih sahaja)                            Lesung batu
500 g                          Ikan kembung (direbus)                                Periuk
2 g                              Garam kasar                                                  
15 g                            Lada hitam (ditumbuk)
7.5 g                           Halia (ditumbuk)
40 g                            Bawang besar (ditumbuk)
5 g                              Gula
2 g                              MSG

Daging bakar
Kuantiti                     Bahan-bahan                                                           Alatan
400 g                          Daging lembu                                                Ketuhar
15 g                            Jintan manis (ditumbuk)                                Lesung batu
10 g                            Serbuk paprika                                               Dulang pembakar
3 g                              Garam                                                            Pisau
2 ml                            Minyak masak
10 g                            Bawang putih

Ulam kerabu
Kuantiti                     Bahan-bahan                                                           Alatan
30 g                            Daun kesum (dihiris)                                     Papan pemotong
45 g                            Bunga kantan (dihiris)                                   Pisau
60 g                            Timun
40 g                            Kacang panjang (dihiris)
50 g                            Taugeh
15 g                            Daun kunyit (dihiris)

Lauk-pauk
Kuantiti                     Bahan-bahan                                                           Alatan
2 biji                           Telur masin                                                    Periuk
80 g                            Keropok kering                                              Kuali, sudip

Cara penyediaan :

Nasi :
1.      Beras dibasuh sehingga air tidak keruh.
2.      Air dimasukkan mengikut kuantiti sepatutnya dan titiskan perwarna.
3.      Kacau sehingga pewarna dengan beras sebati supaya warna tiada kesan tompokan pada nasi.
4.      Kemudian, tanak nasi sehingga masak. Setelah masak kacau nasi tersebut supaya tidak garing di bahagian bawahnya.
Sambal tumis :
1.      Minyak dipanaskan. Tumis bawang putih, bawang besar, halia dan serai yang telah dikisar tadi menggunakan api yang perlahan.
2.      Setelah naik bau, masukkan cili kering yang telah di kisar dan kacau sehingga sebati.
3.      Kemudian, masukkan santan dan air. Kacau sehingga sebati. Masukkan asam keping, gula, garam dan MSG. Kacau sentiasa supaya tumis menjadi warna keperang-perangan dan mengeluarkan sedikit minyak daripada santan tadi.
4.      Tumis ini tidak boleh dibiarkan terlalu lama kerana ianya akan menjadi semakin pekat.

Serunding kelapa :
1.      Kelapa parut yang putih sahaja digoreng tanpa minyak dengan api yang perlahan. Kelapa ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak terlampau garing dan memperolehi warna yang sekata iaitu keperang-perangan.
2.      Sambil menggoreng kelapa, rebus ikan dengan meletakkan sedikit garam dan asam keping.
3.      Kelapa yang telah siap digoreng, perlulah ditumbuk tapi tidak terlalu hancur.
4.      Setelah ikan masak, asingkan isi daripada tulang.
5.      Tumbuk lada hitam bersama serai dan halia hingga betul-betul hancur, kemudian masukkan bawang besar dan tumbuk sehingga lumat, setelah itu, masukkan pula isi ikan yang telah diasingkan tadi dan tumbuk sehingga lumat.
6.      Kemudian gaul kesemuanya.

Daging bakar :
     1.     Daging di basuh terlebih dahulu.
     2.         Tumbuk jintan manis dan bawang putih serta titikkan serai. Lumur pada daging             
             tersebut bersama serbuk paprika dan sedikit garam.
     3.     Sapukan sedikit minyak pada daging supaya rasanya menyerap ke dalam daging.
     4.   Perap sebentar dan kemudian dibakar di dalam ketuhar selama lebih kurang 30 minit.

Ulam kerabu :
1.      Bersihkan semua ulam tersebut dan toskan.
2.      Gulung daun kesum dengan menggunakan daun kunyit dan hiris nipis-nipis. Begitu juga dengan kacang panjang dan bunga kantan.
3.      Gaulkan hirisan daun kesum, daun kunyit, bunga kantan dan kacang panjang bersama.
4.      Timun boleh dihiris memanjang (kecil) atau dicincang. Pastikan diasingkan daripada ulam lain kerana ianya akan mengeluarkan air. 

0 comments:

Post a Comment