Subscribe:

Tuesday 4 December 2012

Stir Fried Vegetables





Nama resepi :
Stir Fried Vegetables
Porsi :
2 orang

Kuantiti                                 Bahan-bahan                                                                       Alatan
50 g                                        Bunga kobis                                                               Pisau
50 g                                        Kacang sepat                                     dicelur            Papan landas
50 g                                        Lobak merah – dipotong lorekan bunga                   Kuali
340 g                                      Cendawan butang – dipotong dua                            Sudip
50 g                                        Putik jagung – belah empat
50 g                                        Lada benggala merah – dipotong dadu
20 g                                        Bawang putih
10 g                                        Halia                                                    dicincang halus (Bahan A)
5 ml                                        Minyak bijan
100 g                                      Udang
10 g                                        Sos tiram
15 g                                        Minyak masak
5 g                                          Stok ayam
5 g                                          Tepung jagung
20 ml                                      Air                                                        Bahan B
5 g                                          Garam
5 g                                          Lada sulah

Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak dan minyak bijan. Masukkan udang dan goreng hingga ½ masak.
2. Kemudian masukkan bahan A dan tumis hingga bahan agak kering.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah di celur tadi berserta dengan cendawan butang dan lada benggala. Kacau rata.
4. Selepas itu masukkan sos tiram, stok ayam, garam dan lada sulah secukup rasa.
5. Akhir sekali, masukkan bahan B. Kacau rata dan hidang. 

0 comments:

Post a Comment