Nama
resepi :
Stir
Fried Vegetables
Porsi
:
2 orang
Kuantiti
Bahan-bahan Alatan
50 g Bunga kobis Pisau
50 g Kacang
sepat
dicelur Papan landas
50 g Lobak merah – dipotong lorekan bunga Kuali
340 g Cendawan
butang – dipotong dua Sudip
50 g Putik jagung – belah empat
50 g Lada
benggala merah – dipotong dadu
20
g Bawang
putih
10
g Halia dicincang
halus (Bahan A)
5 ml Minyak
bijan
100 g Udang
10 g Sos
tiram
15 g Minyak
masak
5 g Stok ayam
5
g Tepung
jagung
20
ml Air Bahan
B
5 g Garam
5 g Lada
sulah
Cara
penyediaan :
1. Panaskan minyak dan minyak bijan.
Masukkan udang dan goreng hingga ½ masak.
2. Kemudian masukkan bahan A dan tumis
hingga bahan agak kering.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah
di celur tadi berserta dengan cendawan butang dan lada benggala. Kacau rata.
4. Selepas itu masukkan sos tiram, stok
ayam, garam dan lada sulah secukup rasa.
5. Akhir sekali, masukkan bahan B. Kacau
rata dan hidang.
0 comments:
Post a Comment