Subscribe:

Tuesday, 4 December 2012

Kuih Gulung (ketayap)



Nama resepi :
Kuih gulung (ketayap)
Porsi :
2 orang
Untuk inti :
Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               
150 g                                      Kelapa parut
100 g                                      Gula kabung
100 g                                      Gula pasir
5 g                                          Daun pandan
65 ml                                      Air
Untuk kulit :
Kuantiti                                 Bahan-bahan                                            
125 g                                      Tepung gandum
250 ml                                    Jus pandan
125 ml                                    Susu segar
1 biji                                       Telur
5 g                                          Garam

Cara penyediaan :
Untuk inti :
1.      Masukkan gula pasir, gula kabung, daun pandan dan air ke dalam kuali dengan api yang sederhana.
2.      Setelah gula pasir dan gula kabung sebati, masukkan kelapa parut dan kacau hingga separa kering.
3.      Angkat dan ketepikan.
Untuk kulit :
1.      Ayakkan tepung gandum dan garam bersama ke dalam mangkuk adunan.
2.      Lubangkan ditengah, kemudian masukkan telur dan gaul sebati.
3.    Kemudian masukkan jus pandan dan susu segar sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga adunan bater sebati tanpa ketulan.
4.      Rehatkan selama 10 minit untuk mengembangkan bater.
5.      Setelah itu, panaskan kuali leper dan gliskan dengan sedikit marjerin.
6.     Tuangkan sesenduk adunan mengikut sukatan ke dalam kuali leper dan lenggangkan kuali tadi supaya adunan rata, nipis dan berbentuk bulatan.
7.  Setelah masak, angkat dan letakkan didalam dulang. Letakkan sedikit inti ditengahnya. Kemudian lipat bahagian kiri dan kanan dan gulungkan dengan kemas.
8.      Hiaskan dan sedia untuk dihidang.

0 comments:

Post a Comment