Subscribe:

Tuesday 4 December 2012

Pau Kari Ayam




Nama resepi :
Pau Kari Ayam
Porsi :
2 orang

Untuk inti :
Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               Alatan
2 biji                                       Kentang                                                       Pisau
1 cawan                                  Isi ayam                                                       Kuali
1 camca besar                         Rempah kari daging                                     Sudip
½ camca besar                        Rempah kurma
1 biji                                       Bawang besar (didadu)
2 ulas                                      Bawang putih
½ inci                                     Halia (ditumbut lumat)
Secukup rasa                          Garam dan gula
1 tangkai                                Daun kari
1 batang                                 Kayu manis
1 kuntum                                Bunga lawang
½ cawan                                 Air
2 helai                                     Daun bawang

Untuk doh :
Kuantiti                                 Bahan-bahan                                               Alatan
500 gram                                Tepung pau                                                  Cawan
½ cawan                                 Gula halus                                                    Mangkuk adunan
¼ camca besar                        Minyak jagung
1 ¼ cawan                              Air
6 gram                                    Instant yeast

Cara penyediaan :

Untuk inti :
1.      Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, daun kari, kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan halia hingga harum.
2.   Masukkan rempah kari dan rempah kurma, kacau dan tuang air. Masukkan ayam dan kacau. Tambah kentang dan gaul rata.
3.      Biar mendidih dengan api kecil. Bila inti pekat, tambah garam secukup rasa dan secubit gula.
4.      Kacau hingga rata dan kering. Masukkan hirisan daun bawang dan gaul rata. Sejukkan selepas dimasak.

 Untuk doh :
1.     Satukan gula dengan air, kacau hingga gula larut. Masukkan yeast dalam tepung, gaul rata. Tuang minyak dan gaul sehingga sebati.
2.      Tuang bancuhan air dan gula tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga mnedapat doh yang tidak melekat di mangkuk. Keluarkan doh, tabur sedikit tepung dan uli 10-15 minit hingga mendapat doh yang kenyal.

Untuk pau :
1.      Keluarkan doh. Bagikan doh pada beberapa bahagian yang setiap satu beratnya kurang lebih 65 gram dan bulatkan.
2.     Ambil satu bahagian, leperkan dan isi dengan 1 camca besar inti, tutup kemas dan bulatkannya. Letak atas kertas pau atau daun pisang.
3.      Buat kaedah sama pada baki adunan. Biar naik selama 30-40 minit. Kukus selama 10-15 minit dengan api besar. Sejukkan sebentar sebelum dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment