Subscribe:

Tuesday 4 December 2012

Sweet and Sour Fish




Nama resepi :
Sweet and Sour Fish
Porsi :
2 orang

Kuantiti                                 Bahan-bahan                                                           Alatan
2 keping                                 Dori fillet                                                                      Pisau                          
50 g                                        Lada benggala hijau                                                     Papan landas
50 g                                        Lada benggala merah                                                   Kuali
100 g                                      Nanas                                                                         Sudip
40 g                                        Tomato                                  dipotong dadu (Bahan A)
10 g                                        Bawang merah
50 g                                        Lobak merah
10 g                                        Bawang putih – dicincang halus
180 g                                      Minyak untuk menggoreng ikan

                                               Bahan untuk batter pencelup :
1 biji                                       Telur                                                                        Mangkuk adunan
125 g                                      Tepung gandum                                                       Senduk kayu
250 ml                                    Air
25 g                                        Tepung jagung                          kesemua bahan di adun rata
5 g                                          Garam
5 g                                          Lada sulah
                                              
                                               Bahan untuk sos :
100 g                                      Sos cili
100 g                                      Sos tomato
30 g                                        Gula pasir
50  ml                                     Air
20 g                                        Minyak untuk menumis
5 g                                          Garam
5 g                                          Lada sulah


Cara penyediaan :
1. Isi ikan dicelup di dalam batter pencelup lalu digoreng di dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing kekuningan. Asingkan.
2. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan bahan untuk sos. Perasakan secukupnya dengan garam dan lada sulah.
3. Masukkan pula lobak merah dan tunggu hingga ia agak empuk lalu masukkan bahan A.Akhir sekali , setelah sos masak dengan sempurna,  tuangkan kuah di atas ikan dan sedia untuk dihidang. 

0 comments:

Post a Comment