Nama
resepi :
Sweet
and Sour Fish
Porsi
:
2 orang
Kuantiti Bahan-bahan Alatan
2 keping Dori
fillet Pisau
50 g Lada
benggala hijau Papan landas
50 g Lada
benggala merah Kuali
100 g Nanas Sudip
40
g Tomato dipotong dadu
(Bahan A)
10 g Bawang
merah
50 g Lobak
merah
10 g Bawang
putih – dicincang halus
180 g Minyak
untuk menggoreng ikan
Bahan untuk batter pencelup :
1
biji Telur Mangkuk adunan
125 g Tepung
gandum Senduk kayu
250 ml Air
25
g Tepung
jagung kesemua
bahan di adun rata
5 g Garam
5 g Lada
sulah
Bahan
untuk sos :
100 g Sos cili
100 g Sos
tomato
30 g Gula
pasir
50 ml Air
20 g Minyak
untuk menumis
5 g Garam
5 g Lada
sulah
Cara
penyediaan :
1. Isi ikan dicelup di dalam batter
pencelup lalu digoreng di dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing
kekuningan. Asingkan.
2. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan bahan untuk sos. Perasakan secukupnya dengan garam dan lada sulah.
3. Masukkan pula lobak merah dan tunggu hingga ia agak empuk lalu masukkan bahan A.Akhir sekali , setelah sos masak dengan sempurna, tuangkan kuah di atas ikan dan sedia untuk dihidang.
2. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan bahan untuk sos. Perasakan secukupnya dengan garam dan lada sulah.
3. Masukkan pula lobak merah dan tunggu hingga ia agak empuk lalu masukkan bahan A.Akhir sekali , setelah sos masak dengan sempurna, tuangkan kuah di atas ikan dan sedia untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment